Sommarseglingar


Lova med Koster i bakgrunden.

De flesta seglatser med Amigo 23:an Lova går norrut sett från hemmahamnen i Nordströmmarna. Jag håller mig mest mellan Käringön och Koster. Mina favoritskärgårdar är Fjällbackas och Kosters.

Nordkoster har en alldeles speciell plats i mitt hjärta. Där tillbringade jag somrarna från 1979 till 1989. Först i tält och från 1984 i min första egna båt – en ruffad träsnipa på 7,1 m.

Det blir förstås en hel del kortare turer i hemmavattnen. Gåsöarkepilagen är fin och ofta ligger jag på någon av Svenska kryssarklubbens (SXK) bojar där ikring. För att få ligga vid deras bojar måste man vara medlem och det kan du bli här.

Bad från Lova som är fastknopad i en av SXK:s bojar.

Lysekil har en del uteliv och aktiviteter, t.ex. Havets hus. På sensommaren eller tidig höst blir det ibland ett besök på Petterssons krog på Käringön med grabbgänget. En ny tradition jag försöker införa är att segla till Gullholmen och äta julbord i december. En gång har det blivit hittills och julbordet på restaurang Skottarngår inte av för hackor.


Gullholmen

Ett annat ställe man kan äta gott på är restaurangen vid Lyckans slip i Fiskebäckskil. Både Gullholmen och Fiskebäckskil är skyddade och fina hamnar med vacker miljö och bra service. Men jag blir lätt lite trött på hamnarna närmast hemmahamnen.

Någon gång per säsong försöker jag även bege mig söderöver: utsidan Tjörn, Marstrand och Rörö. Rörö är en naturpärla i Göteborgs norra skärgård. Planer på Skagen finns varje år men än har jag inte kommit dit med Amigon men väl med den förra båten jag hade, det var en träsnipa. En tradition vi har sedan tre år tillbaka är annars att segla med några kompisar till just Skagen på Kristi himmelsfärdshelgen men då har vi en Maxi 87:a. Första året kom vi dit, andra året blev det tillfälligt uppehåll och tredje året tyckte vi det blåste för mycket men nästa år då! En annan reseplan med Amigon är Läsö där jag aldrig har vart ännu. Året 2003 tog jag mig nästan längst in i Idefjorden, via Svinesund och Halden, för att gå på Krokstrandsfestivalen. En mycket trivsam festival som rekommenderas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *