Seglingsegenskaper

 

Amigo 23:an seglar fint och välbalanserat. Den är sävlig i sina rörelser och är inte kappseglarens första val. Med sin långa köl är den kursstabil, trygg och mer långfärdsbetonad. Den rör sig fint i sjön. I krabb motsjö stoppar den dock upp lite.

Den tar inte så bra höjd. Räkna med max 45 grader mot vinden och man bör inte pina höjd utan lätta lite på skoten och falla av något – då skjuter den fart!

Den trivs bäst när det blåser mer än 5 m/s. Med rätt trim går det att segla den med fullt ställ upp till ca 10 m/s men för bekvämare segling kan man rulla in ungefär 3 varv vid ca 8 m/s, i alla fall på kryssen. Det går nästan lika fort ändå men med mindre krängning. Upp till 12 m/s rullar jag in allt efter behov och humör. Eftersom det är så lätt att anpassa segelytan med rullen så är det sällan jag revar storen. Den seglar annars bra med ett rev i storen och full genua i 8-10 m/s.

Blåser det mer än 12-13 m/s så revar jag i alla fall storseglet för det mesta eller så stannar jag i hamn. Stormfocken har jag inte använt. Jag tror inte att jag har vart ute i mer än 15-16 m/s sedan jag köpte rullen. Väl ute har man ingen lust att byta försegel när det brallar i. Det är ju lite bökigare än med en vanlig fock eftersom man måste rulla ut hela för att få ner den. Möjligen kan jag tänka mig att sätta den innan jag ger mig ut för att inte slita på rullgenuan.

I kuling går det bra att segla på bara focken men ska man kryssa är det svårt att få den över stag med bara försegel i vindstyrkor över 12 m/s.

Under 4 m/s går det sakta och en gennacker står på önskelistan. Det går att manöverera båten för bara storseglet men det går lite trögt.

4 svar på ”Seglingsegenskaper

 1. Hej svenska Amigo vänner
  Jag har en härlig Amigo 27 (”Agnes”) och har en fråga som förmodligen också är relevant för Amigo 23-båtar: Var ska jag leta efter båtens skrovnummer?
  vänliga hälsningar
  David, Horsens (Danmark)
  david@nielsen-man.dk

 2. Hei, jeg vurderer å kjøpe en Amigo 23. Er det noe jeg spesielt bør sjekke? og er det kostbart å skifte til rulleforsegl?

 3. Hej vem du nu är som ”webmastrar” denna fina hemsida för Amigo 23. Själv är jag ägare till #150 som jag köpte i våras och seglat en del i sommar från hemmahamnen i Nyköping. Vi trivs mycket bra ihop, båten, jycken och jag.

  Finns det månne något forum, typ Vegaklubbens, som kan användas för utbyte av idéer etc etc? Skulle vara skoj om du hörde av dig på sten.daxberg@telia.com

  många hälsningar
  Sten

  • Tack Sten! Jag har just sålt min Amigo 23:a som jag haft i 16 år men jag fortsätter driva den här sajten för det är en härlig båt! Tips mottages tacksamt på den här sajten. Dessutom finns Amigosällskapets hemsida. Den riktar sig till ägare av Amigobåtar av alla storlekar.
   Mvh Hans

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *